TÜBİTAK 2023 UBYT Dergi Listesi, Usul ve Esaslarda Yapılan Birçok Yenilikle Birlikte İlan Edildi!
TÜBİTAK 2023 UBYT Dergi Listesi, Usul ve Esaslarda Yapılan Birçok Yenilikle Birlikte İlan Edildi!
Ülkemizin bilimsel gelişmesine katkı sağlamanın en etkili yöntemlerinden biri, yapılan bilimsel araştırmaların ve yayınların etkisini ve kalitesini artırmaktır. Bu amaca yönelik olarak 1993 yılından bu yana uygulamada olan TÜBİTAK Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT) Programı Uygulama Usul ve Esaslarında 2023 yılından geçerli olmak üzere birçok yenilik yapılmış, kaynakların daha verimli kullanılması hedeflenmiştir.
Dergi listesi : https://cabim.ulakbim.gov.tr/ubyt/
UBYT Programı Uygulama Usul ve Esaslarında 2023 yılında Yapılan Düzenleme ve Yenilikler:
Açık Erişim Yayınlar:
Çevrimiçi erişiminde kısıtlama olmayan, internet bağlantısı olan herkesin okumasına ve kullanımına açılmış uluslararası bilimsel Açık Erişim (Open Access) Gold ve Hibrit yayınlar da UBYT kapsamında teşvik edilecektir.
Açık erişim yayın teşvik katsayısı 1.5 olarak belirlenmiştir.
TÜBİTAK ARDEB Yayınları:
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) projeleri kapsamında üretilen uluslararası bilimsel yayınlar da UBYT programı kapsamında teşvik edilecektir.
TÜBİTAK ARDEB yayınları teşvik katsayısı 1.25 olarak belirlenmiştir.
Scopus Veri Tabanı:
Scopus’ta indekslenen 1854 adet Q1 ve Q2 dergiye de UBYT kapsamında teşvik verilecektir. Scopus’ta yer alıp Journal Citation Reports’da indekslenmeyen 1854 Q1 ve Q2 dergisi 2023 yılı UBYT Dergi Listesine eklenmiştir.
Scopus dergilerinden yapılacak başvurularda yayının doküman türü makale veya derleme olması gerekmektedir.
Scopus dergilerinde Q1 olanlar Teşvikb kadar, Q2 olanlar Teşvikb’nin yarısı kadar teşvik edilecektir.
Danışman Teşviki:
1. Eczacılıkta uzmanlık danışman teşviki kapsamına alınmıştır. 2023 yılından itibaren eczacılıkta uzmanlık öğrencileri ile birlikte uluslararası bilimsel yayın yapan danışmanlar da danışman teşvikine dahil edilmiştir.
2. Danışman Teşviki için Erken Erişim: 2023 tarihli yayınlardan başlamak üzere erken erişim yayınlar da Danışman Teşviki kapsamına alınmıştır.
3. Öğrencinin yazar olarak adının bulunduğu uluslararası bilimsel yayında ana (birinci) danışmanın adı yoksa, öğrenciyle yayın yapmamışsa, eş (ikinci) danışmanın adı varsa, bu durumda öğrenciyle uluslararası bilimsel yayın yapan ve YÖK Ulusal Tez Merkezi’ne beyan edilen eş (ikinci) danışman, Danışman Teşvikinden yararlanabilecektir.
Söz konusu değişiklik ve güncellemeler yanında teşvik limitlerinde de artışlar yapılmıştır.
Teşvik Miktarları: 2023 UBYT dergi listesinde teşvik miktarları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
MEPa:0.1 Teşvika:1.500 TL
MEPb:1.5 Teşvikb:22.500 TL
MEPc:2.0 Teşvikc:25.000 TL
MEPd:3.0 Teşvikd:30.000 TL
Yayın için teşvik miktarı asgari 1.500 TL, azami 30.000 TL olarak belirlenmiştir.
AHCI Dergiler:
MEP değeri olmayan AHCI dergileri için 3.000 TL sabit teşvik ücreti belirlenmiştir. MEP değerine göre teşvik hesaplamasında sabit teşvik ücretinin altında kalan AHCI dergileri, sabit teşvik ücreti 3.000 TL’den teşvik edilir.
Bir Yayın Yılında Bir Yazarın Alabileceği Teşvik Tutarı: Bir yazara verilebilecek teşvik miktarının alt sınırı 750 TL’dir. MEP: 1.0’ın altındaki uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanan uluslararası bilimsel yayınları için bir yazarın alabileceği toplam teşvik tutarı 15.000 TL’yi geçemeyecektir.
2023 UBYT Dergi listesi 11.786 dergiyi kapsamaktadır. 1854 Scopus dergisi de bu sayının içinde yer almaktadır.
Dergi listesi: https://cabim.ulakbim.gov.tr/ubyt/